Tipuri de resurse și activități

1

Resursele și activitățile reprezintă două categorii de obiecte Moodle extrem de importante. La fel de importantă este și diferențierea acestora. Resursele sunt acele obiecte dintr-un curs online prin care oferim informații cursanților. Activitățile sunt elementele pe care le includem într-un curs pentru a pune cursanții în situația de a folosi informațiile prezentate sub formă de resurse cu scopul de a-și consolida cunoștințele, dar și de a trece de la teorie la practică.

Abstract: Resursele și activitățile sunt obiectele principale dintr-un curs Moodle. Resursele reprezintă obiectele Moodle prin care informația este transmisă în cadrul unui curs. Activitățile sunt obiectele Moodle care au rolul de a angaja cursanții în învățare orin diferite tipuri de activități în cadrul cărora aceștia sunt puși în situația de a folosi informațiile transmise prin intermediul resurselor.

Tipuri standard:

  • Resurse
    • Fișiere, Pagină web, URL, Carte, Folder
  • Activitați
    • Test, Sarcină de lucru, Bază de date, Forum, Glosar, Lecția

Fiecare tip de activități și resurse sunt dezvoltate pentru un numit tip de informații sau scenarii didactice.

Competențe dobândite: inserarea și setarea activităților și resurselor într-un curs Moodle

Utilitate: Este important să cunoaștem la ce se referă resursele și activitățile, care este rolul lor în învățare și ce format pot să ia. Cunoscând aceste lucruri vom înțelege că atât resursele, cât și activitățile sunt extrem de importante în designul unui curs online.

În funcție de tipul de curs pe care îl dezvoltăm putem să avem resurse și activități în proporții diferite. În cazul în care vorbim despre învățare mixtă, este posibil să avem un curs constituit doar din resurse. În acest caz resursele din cursul online au rolul de a completa activitatea care se desfășoară față în față. Dar și în această situație resursele trebuie să fie adecvate pentru un curs online – un manual în format pdf nu reprezintă o resursă adecvată, chiar dacă online avem doar o colecție de resurse.

Un curs optim conține atât resurse, cât și activități. De asemenea, într-un curs bine dezvoltat, activitățile și resursele sunt interelaționate, activitățile făcând trimitere la resurse și punând cursantul în situația de a le folosi.

Modul în care sunt folosite resursele și activitățile într-un curs online depinde foarte mult de scenariul didactic pe care dorim să îl implementăm. De aceea, designul instruirii este extrem de important pentru un mixaj bun de resurse și activități.

Vă așteptăm la MoodleMoot România 2016!

Related Posts

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube