Gestiunea utilizatorilor într-un curs Moodle

În Moodle există mai multe tipuri de utilizatori. Diferențele dintre utilizatori se referă la permisiunile pe care aceștia le au și la acțiunile pe care pot să le realizeze în cadrul platformei sau a unui curs. De asemenea, rolurile pot fi redefinite pentru a fi personalizate contextului în care este folosită platforma la un moment dat. Un alt aspect discutat în cadrul acestui atelier va creare de grupuri de utilizatori, care poate fi extrem de utilă în cadrul cursurilor.

Abstract: Un curs Moodle poate avea mai multe tipuri de utilizatori:

Profesor – Acest tip de utilizator poate gestiona un curs, poate să modifice activități și să noteze cursanții, poate să adauge resurse.
Profesor fără drepturi de editare – Poate nota cursanții dar nu pot modifica sau adăuga activități și resurse.
Cursant – Poate lua parte la un curs fără a-i putea modifica conținutul.
Vizitator – Utilizatori care nu au un cont pe site și care, implicit nu au acces la cursuri.
Utilizatorii unui curs pot fi organizați în grupuri, astfel încât activitățile cursului să poată fi personalizate în funcție de nevoile unui anumit grup.
Grupuri – Organizarea utilizatorilor în cadrul unui curs

Competențe dobândite: gestionarea utilizatorilor unui curs Moodle, crearea grupurilor de utilizatori într-un curs Moodle.

Utilitate: Când lucrăm cu o platformă Moodle poate fi extrem de util să cunoaștem diferitele tipuri de utilizatori și care sunt permisiunile acestora. De exemplu, un profesor cu drept de autor poate evalua cursanții, poate monitoriza activitatea acestora, dar nu va putea edita conținutul cursului. Un alt exemplu este cel al vizitatorului, care poate avea acces doar la platformă, sau poate avea acces la unele cursuri pentru care setăm această permisiune. În cadrul cursurilor vizitatorul va putea doar să vizualizeze conținutul, fără a putea participa la activități.

Un aspect extrem de util pe care ni-l permite Moodle este redefinirea rolurilor într-o platformă. Din mediul academic suntem obișnuiți cu rolul de profesor și cel de cursant. Însă în cadrul unei firme este mult mai potrivit să avem un trainer în loc de profesor. În Moodle putem să redenumim rolurile, acordând atenție permisiunilor pe care le atașăm fiecărui rol.

În cazul unui curs care este ținut pentru mai multe grupuri de cursanți, împărțirea pe grupuri ne va permite să lucrăm într-un singur curs, chiar dacă avem activități sau termene limită diferite pentru fiecare curs.

Cunoașterea modului de a gestiona utilizatorii și de a lucra cu grupuri de utilizatori ne poate permite o personalizare a mediului de învățare și ne poate face munca mai eficientă și mai ușoară.

Vă așteptăm la MoodleMoot România 2016!