Ce te așteaptă în Provocarea 2020. Cum vom învăța să creăm cursuri competitive pentru secolul 21?

13

În curând (27 Februarie 2020) vom lansa programul „Provocarea 2020: Stăpânește tehnologia pentru a cuceri cursurile online”. De data aceasta te provocăm să înveți, alături de noi, să folosești diferite aplicații pentru a dezvolta materiale pentru cursurile online. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le pregătești pentru un curs online de calitate. Într-un curs adaptat pentru secolul 21 vei dori să integrezi prezentări, imagini, materiale multimedia și alte lucuri interesante. Împreună vom învăța să facem acest lucru.

 

Dacă ar fi să desenăm parcursul dezvoltării unui curs online, acesta ar arăta precum în imaginea alăturată. Ne vom folosi de modelul ADDIE pentru a stabili pașii pe care îi vom parcurge în dezvoltarea unui curs online: (1) Analiza, (2) Designul, (3) Dezvoltarea, (4) Implementarea (5) Evaluarea.

În Provocarea 2020 vom lucra pentru a parcurge primele trei etape. La final, vom avea materialele pe care avem nevoie să le punem împreună pentru a crea cursul online. Parcurgerea acestor etape este foarte importantă pentru a dezvolta cursuri online de calitate, potrivite pentru cursanții pe care îi avem, cu un conținut variat integrat, incluzând numeroase elemente vizuale.

Cursul include 12 module. Fiecare modul va avea o parte de învățare a unor aspecte tehnice, de unde vine și numele provocării: „Stăpânește tehnologia pentru a cuceri cursurile online”. Să vedem care sunt modulele și ce vei putea învăța în fiecare:

M1. Analiza de nevoi pentru un curs online – vei învăța cum să convertești un document/ material în format .pdf, care este extrem de util în cursurile online.

M2. Formularea obiectivelor și finalităților cursului – vei învăța să folosești aplicația Google docs pentru a crea materiale și a colabora cu alte persoane la dezvoltarea acestora.

M3. Stabilirea structurii cursului – vei învăța să folosești Jamboard pentru a genera idei, a structura și restructura ordinea subiectelor abordate într-un curs sau a colabora cu cineva.

M4. Prezentarea cursului – vei învăța să folosești Adobe Sparks pentru a crea o prezentare video a cursului, în care să le explici cursanților despre ce este vorba în curs, ce trebuie să facă sau alte informații despre curs pe care le consideri relevante.

M5. Crearea unei prezentări pentru cursurile online – vei învăța să folosești Google slides pentru a crea prezentări adecvate pentru cursurile online; pe lângă utilizarea aplicației Google slides vom discuta despre secretele unei prezentări excelente pentru cursurile online.

M6. Crearea unor schițe și materiale vizuale pentru curs – vei învăța să folosești Canva pentru a crea materiale vizuale pentru curs: acestea pot fi schițe explicative ale conceptelor abordate în curs sau imagini ilustrative pentru subiectele abordate.

M7. Crearea unor materiale audio – vei învăța să folosești Audacity pentru a înregistra și edita un material audio pentru curs.

M8. Crearea unui material video prin înregistrarea ecranului – vei învăța să folosești un soft de înregistrare a ecanului pentru a crea un tutorial sau un material video pornind de la o prezentare pe care o ai deja.

M9. Editarea unui material video – vei învăța să folosești un soft relativ simplu pentru a edita materiale video.

M10. Crearea unei fișe de lucru sub formă de benzi desenate – vei învăța să folosești o aplicație de creare a benzilor desenate pentru a realiza fișe de lucru sau povești care să ilustreze unele puncte expuse în curs.

M11. Crearea unui ebook – vei învăța să creezi un ebook pe care să îl poți include într-un curs online.

M12. Crearea unui certificat – vei învăța să creezi un certificat pe care să îl poți include la finalul cursului online.

Provocarea 2020 este o provocare mai complexă decât ceea ce am făcut împreună până acum. Este posibil să dorești să parcurgi doar anumite module. Este în regulă. Poate unele lucruri abordate le cunoști deja și dorești să afli doar ce este nou pentru tine. Poate te interesează specific doar anumite module și tutoriale.

Pentru unele module vei avea nevoie să instalezi anumite aplicații pentru a putea să faci ceea ce este demonstrat în tutorial. În alte situații va fi nevoie să îți creezi un cont pe o anumită platformă online pentru a accesa aplicația cu care vom lucra. 

Am căutat să includem variante gratuite ale aplicațiilor/ softurilor și ca acestea să fie cât mai ușor de folosit. Oricât de complicat ți s-ar părea ceva, tutorialele video te vor ghida pas cu pas în crearea materialelor pentru curs. Vei putea parcurge un tutorial video de nenumărate ori, până când vei stăpâni tehnica demonstrată. Iar dacă ai întrebări, în curs există un forum dedicat întrebărilor pe care le ai.

Fie că vrei să parcurgi toate modulele sau doar unele care te interesează mai mult, te așteptăm alături de noi. Cel mai important lucru pentru noi este să ajungi să exersezi practic tot ceea ce înveți. Fii pregătit să lucrezi! Poți începe cu o singură lecție pentru a fi mai ușor.

Related Posts

2 Responses
  1. Ursu Krisztina

    Azi v-am descoperit! Am citit majoritatea materialelor si mi au placut foarte mult. (Scurte, informatii clare).
    Vreau sa va intre daca mai tineti cursul care prevede cele 12 module? Sau unde le pot gasi? Mi as dori mult sa le parcurg

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube