Metode eficiente de învățare pentru cursurile online

Pentru a ști care metode de învățare sunt eficiente pentru cursurile online trebuie să înțelegem care sunt cele mai eficiente metode de învățare și cum putem să le transpunem online. De asemenea, este bine să cunoaștem care sunt capcanele care pot sa falsa impresie de cunoaștere.

Metodele de învățare eficiente funcționează atât pentru învățarea față în față, cât și pentru învățarea online. Pentru a fi transpuse în cazul cursurilor online trebuie să vedem cum putem să le personalizăm, astfel încât învățarea să fie cât mai eficientă.

Învățarea este o deprindere care se învață, însă cele mai eficiente strategii sunt contraintuitive.

Cum aflăm care sunt metodele eficiente de învățare?
Ultimele decenii de studii din psihologia cognitivă au reușit să aducă mai multă lumină în legătură cu modul în care învață mintea umană. Există studii care testează eficiența diferitelor metode folosite în învățare, precum și studii care evidențiază erorile pe care le facem în aprecierea propriei învățări.

Există numeroase modalități de a integra în cursul online metodele de învățare care s-au dovedit a fi cele mai eficiente.

• Testul, folosit ca instrument de învățare, poate ajuta mult la creșterea eficienței învățării.
  • Exercițiile interactive le pot arăta cursanților cât de bine cunosc ceea ce au impresia că știu, fără a-i speria (precum testul).
  • Exercițiile interactive pot fi un bun instrument de feedback pentru cunoștințele cursanților și, în același timp, un joc antrenant pentru cursanți.
  • Cursanții trebuie învățați în mod explicit care sunt metodele mai eficiente de învățare și care sunt metodele prin care ajung la iluzia falsei cunoașteri.
  • Practicarea reactualizării cunoștințelor din memorie prin flashcard-uri, reformularea ideilor din lecție sau prin alte metode le va arăta cursanților eficiența acestor metode și le poate crea o deprindere de învățare eficientă pe termen lung.