Pregătirea unei prezentări pentru un curs online

2

În cazul unui curs online prezentările au rolul și onoarea de a constitui primul contact al cursantului cu informațiile pe care trebuie să le învețe. Pentru a-și îndeplini rolul cu succes, acestea trebuie adaptate la mediul în care vor fi livrate și la scopul pe care îl au în cadrul unui curs. Prezentarea care este inclusă într-un curs online este diferită de prezentarea creată pentru a fi susținută față în față, deși trebuie să respecte destul de multe reguli comune.

Parcurge prezentarea inclusă mai jos pentru a vedea mai multe detalii despre modul în care trebuie adaptată o prezentare pentru a fi inclusă într-un curs online. De asemenea, în prezentare este inclus un exemplu de trecere de la un slide obișnuit, cu mult text la mai multe slide-uri care prezintă câte o idee.

Powered by elearningfreak.com

Diferențele dintre prezentarea pentru un curs online și prezentarea livrată față în față

Prezentarea susținută în fața unui public este doar un sprijin pentru discursul prezentatorului. Aceasta poate include: imagini fără explicații în cuvinte (adică sub formă de text), text incomplet și animații, pentru că acestea reprezintă doar un element vizual care vine în sprijinul discursului prezentatorului.

Pe de altă parte, prezentarea creată pentru un curs online este un hibrid între o prezentare obișnuită și un document. Trebuie să respecte multe dintre principiile realizării unei prezentări față în față, dar este diferită de aceasta sub anumite aspecte.

O prezentare pentru un curs online este va fi parcursă de către cursanți individual, fără explicațiile verbale ale profesorului. Prin urmare, într-o astfel de prezentare ideile trebuie exprimate în propoziții complete. De asemenea, pentru a avea sens, imaginile trebuie să fie însoțite de explicații sub formă de text.

Deoarece de multe ori prezentările sunt încărcate într-un curs online în format .pdf, animațiile și tranzițiile se pierd. Ar fi o pierdere de vreme să incluzi animații elaborate, a căror realizare necesită timp.

Asemănările dintre prezentarea pentru un curs online și prezentarea livrată față în față

Una dintre cele mai importante asemănări între prezentarea creată pentru un curs online și cea față în față constă în faptul că îmbinarea informației sub formă de text și a celei în format vizual este exențială. Un slide trebuie să conțină minimum de informație necesară sub formă de text. Ideal, un slide transmite o idee într-o formă cât mai vizuală.

Un slide care are prea mult text trebuie fragmentat în mai multe slide-uri. În locul unui slide cu multe puncte este de preferat să existe mai multe slide-uri cu câte un punct. Timpul petrecut pentru a le prezenta este același, dar impactul pentru cursant este mai mare când un slide prezintă o idee. Deși este bine să fie evitate, punctele își au rolul lor când se prezintă o listă de elemente sau o clasificare, dar trebuie folosite cu grijă și doar atunci când este necesar pentru a transmite o idee.

Deoarece elementul vizual este foarte important în cazul prezentărilor, există uneori tendința de a exagera și de a împodobi prezentarea cât mai bogat. În educație, însă, un design grafic cât mai simplu este mai potrivit pentru a nu distrage cursantul de la mesajul care se dorește transmis. Background-ul nu trebuie să concureze cu ideea transmisă/ conținutul slide-ului.

Pentru a te ajuta să creezi un mesaj cât mai vizual pe care să îl incluzi într-o  prezentare, am realizat o listă cu site-uri de unde poți lua imagini pe care le poți folosi fără a încălca drepturile de autor:

Related Posts

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube