Dezvoltarea de cursuri on line are numeroase avantaje, de la flexibilitatea temporală și spațială la diversitatea experiențelor, interacțiunea cu persoane din diferite culturi și locații geografice sau accesul la o mare varietate de resurse. Dar, pe lângă aceste beneficii, a dezvolta un curs online este un demers de durată, care necesită multă implicare și efort. Acest lucru îi poate speria pe foarte mulți dintre cei care sunt puși în fața unei platforme de curs on line. Tot demersul poate părea atât de complex și dificil, încât apare inevitabil scuza că nu este timp sau nu se știe de unde să se înceapă. Cum putem contracara această perspectivă negativă?
Cu pași mici. După cum știu cei care învață o nouă limbă sau un nou limbaj de programare, este foarte frustrant la început când nu știi decât câteva cuvinte sau comenzi. Ai vrea să poți deja conversa sau scrie un program cursiv. Este greu să ai răbdare să înveți toate elementele necesare pentru o conversație, pentru scrierea unui program sau pentru dezvoltarea unui curs on line. Apare deseori abandonul, ca o încercare de a ieși din situația frustrantă. Dar, la fel ca și învățarea unei limbi străine sau a unui limbaj de programare, dezvoltarea unui curs online se face cu pași mici.
Important este să începi. De foarte multe ori amânăm ceea ce avem de făcut pentru că ni se pare prea complex și dificil și ne este greu să facem primul pas, adică să începem. Dacă identificăm primii pași mici pe care trebuie să îi facem și chiar facem primul pas, amploarea și dificultatea întregului demers se reduce foarte mult. După primul pas vedem că funcționează și chiar putem să facem ceea ce ne-am propus, deci nu este chiar așa de dificil… sau dacă nu ne iese primul pas am identificat o soluție care nu funcționează și o putem încerca pe următoarea, lucru pe care nu l-am fi știut dacă nu am fi făcut primul pas.
De la simplu la complex… sau de la mic la mare. Nu este realist să ne propunem de la început să realizăm cursuri on line foarte elaborate. Mai degrabă vom începe cu lucruri mărunte, simple. Dar dacă am realizat deja un lucru mărunt, ulterior îl vom putea dezvolta, spre deosebire de situația în care am amânat să facem ceva până vom reuși să facem acel lucru suficient de complex – în această ultimă situație nu avem ce dezvolta pentru că nu am făcut încî nimic. Deci, nu amânați să faceți ceva pentru că rezultatul e prea simplu: va putea fi dezvoltat ulterior.
Câțiva pași mici în dezvoltarea cursurilor on line. Câțiva pași mici pe care îi putem parcurge simplu la începutul dezvoltării unui curs on line:
Descrierea cursului – scurt și simplu la început.
Fragmentarea cursului pe module – stabilirea modulelor și denumirea temelor.
Încărcarea resurselor – la început, cursul on line poate consta dintr-o serie de resurse puse la dispoziția cursanților.
Înscrierea cursanților la curs – un pas necesar, dar la care ne poate ajuta un administrator.
Adăugarea unor activități – poate cea mai simplă activitate de adăugat în Moodle este activitatea de tip sarcină (o temă pe care cursanți o pot accesa on line și pot răspunde la ea tot on line sau prin încărcarea unui fișier). După ce ne-am familiarizat cu activitatea de tip sarcină, celelalte activități ne vor părea mult mai simple și vom învăța mult mai ușor cum să le folosim.
Comunicarea prin forum – cel mai simplu mod în care le putem comunica informații cursanților este prin forum. Forumul de știri este inclus automat la crearea unui nou curs, deci nu mai trebuie să ne batem capul cu crearea sa. Nu ne rămâne decât să îl folosim pentru a posta diferite informații și știri utile pentru cursanți. Dacă vrem să primim și comentarii din partea cursanților, atunci va trebui să adăugăm un forum de discuții în cadrul cursului.
Cu acești pași mici putem să construim un prim curs în Moodle. Pe măsură ce vom folosi acești pași și vom vedea că funcționează, vom căpăta mai multă încredere în ceea ce putem noi face în Moodle și vom deveni tot mai aventuroși, dorind să dezvoltăm cât mai mult cursul. Dar nu uitați: ca să ajungem la un curs elaborat, întâi trebuie să începem de undeva… cu pași mici.