Rolul Glosarului într-un curs on line

Glosarul este un instrument Moodle care poate să aibă un rol important în învățarea activă din cadrul unui curs, fie că vorbim despre un curs față în față sau despre unul on line.

În cadrul unui glosar putem să definim termenii cheie pe care îi folosim într-un curs, astfel încât cursanții să aibă la îndemână, rapid și ușor, semnificația acestora. Mai mult, chiar, dacă alegem opțiunea de a crea legături active, oriunde se vor găsi termenii respectivi în cadrul cursului, printr-un singur click pe cuvântul în cauză se va deschide o fereastră cu definiția din glosar. Astfel, putem să adăugăm cursului o notă de interactivitate.

Cea mai importantă utilizare a glosarului mi se pare cea de instrument de învățare colaborativă. Cum facem acest lucru? Stabilim termenii cheie care vor fi incluși în glosar și cursanții care vor fi responsabili de introducerea definițiilor pentru aceștia. De asemenea, cursanții pot avea posibilitatea de a introduce mai multe definiții pentru același concept și de a adăuga comentarii la definițiile introduse de colegi. Desigur, avem posibilitatea de a verifica orice definiție și de a aproba postarea acesteia în glosar, astfel încât să nu se producă erori.

Beneficiile utilizării glosarului sunt multiple:

Cursanții au la îndemână conceptele cheie din curs.
Materialul cursului devine mai interactiv prin crearea de legături active.
Pentru a introduce definiția unor concepte, cursanții trebuie să interacționeze cu materialul de studiu, implicându-se activ în învățare.
Deoarece pot fi introduse definiții multiple, au posibilitatea de a avea mai multe perspective asupra aceluiași concept.
Introducerea de comentarii implică dezvoltarea gândirii critice și învățare colaborativă.
Folosit adecvat, glosarul poate să contribuie la îmbunătățirea experienței de învățare și, mai ales, la implicarea activă a cursanților în învățare – o permanentă problemă a profesorilor din ziua de azi.