Experiența de cursant online

Cunoaștem cu toții importanța și eficiența învățării prin experiență directă. Nicio altă formă de învățare nu se compară cu învățarea practică, unde înveți mai mult decât concepte sau idei, înveți contextul în care se aplică acestea, înveți ce merge și ce nu merge, înveți despre tine utilizând acele idei. Cred că experiența practică este esențială și în cazul construirii cursurilor online.

Când vorbim despre experiența practică în dezvoltarea cursurilor online avem două căi posibile, ambele utile: (1) să urmezi cursuri online de pe poziția de cursant sau (2) să începi să creezi cursuri online și să îți dezvolți cunoștințele pe măsură ce lucrezi. Voi aborda aici prima situație.

Pentru cineva care dorește să implice în dezvoltarea și implementarea cursurilor online, a urma un curs online (sau mai multe – atentie, poate crea dependență) înseamnă o experiență foarte valoroasă:

• În primul rând, dacă nu ai mai văzut un curs online, respectiv unul bine făcut, este cea mai bună oportunitate de a vedea asta din prim plan: adică de pe poziția de cursant.
  • Experiența de cursant online îți va oferi ocazia să vezi cum consideră alți profesori că ar trebui să își structureze cursul, ce tipuri de materiale/ resurse includ, cum este prezentat conținutul, ce activități sunt propuse cursanților, cum funcționează testele de evaluare și autoevaluare.
  • Urmând un curs online vei avea ocazia să vezi ce funcționează și ce nu. De exemplu, ca și cursant online, constat că îmi este destul de greu să interacționez pe forumuri sau să mă implic în grupuri de studii. Din punctul de vedere didactic conștientizez importanța învățării colaborative, dar ca și cursant mă lovesc de această dificultate. Asta îmi spune că, deși interacțiunea pe forumuri și în grupuri virtuale de studiu este foarte importantă, pot exista cursanți care să întâmpine aceeași dificultate.
  • De asemenea, înveți despre cum interacționează profesorii și cursanții în comunitatea de învățare a unui curs. Dacă ai ocazia să urmezi cursuri diferite, de pe platforme diferite, vei constata  nu de fiecare dată se întâmplă la fel. Chiar și în cadrul aceleiași platforme, profesorii abordează cursurile în mod diferit, deși se încearcă păstrarea unui numitor comun.
  • Poate unul dintre cele mai valoroase aspecte se referă la exemplele concrete întâlnite. Să zicem că vrei să incluzi în cursul tău o activitate de tip seminar. Dacă ai participat deja la o activitate de evaluare între colegi, vei putea să te inspiri de acolo ca să îți formulezi instrucțiunile sau criteriile de evaluare.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre beneficiile urmării de cursuri online de pe poziția de cursant. Din fericire, în ultima perioadă a avut loc o adevărată explozie de cursuri online deschise distribuite în masă (MOOCs – Massive Open Online Courses). În câțiva pași foarte simpli îți poți crea un cont și poți urma gratuit orice curs de pe platforma respectivă. Câteva astfel de platforme sunt: Coursera (www.coursera.org), EdX (www.edx.org) sau Iversity (iversity.org), care este o platformă europeană. Cursurile sunt create de profesori de la universități de renume din întreaga lume și, chiar dacă majoritatea sunt cursuri introductive, ca să înveți din experiență directă despre cursurile online sunt extrem de potrivite.