Pregătirea și realizarea unui webinar

0

Webinariile sunt un mijloc ideal pentru a împărtăși cunoștințe, experiențe și bune practici într-un domeniu. De asemenea, resprezintă o modalitate de a aduna împreună un grup de oameni cu aceleași preocupări, oriunde s-ar afla, fără costurile implicate de transport, închiriere săli și altele. Pentru profesori și traineri, același instrument poate fi folosit pentru a susține prezentări online și discuții în timp real cu studenții.

Termenul de webinar vine de la unirea termenilor de seminar și web. Altfel spus, webinarul este un seminar online. Alți termeni folosiți pentru activitatea desfășurată sub formă de webinar sunt: clasă virtuală, conferință online sau comunicare online sincronă. În funcție de scopul întâlnirii unul dintre termeni va fi mai potrivit decât ceilalți.

La fel ca și în cazul oricărei prezentări, fie că este vorba de o lecție, un training sau o conferință, webinarul trebuie pregătit cu grijă. Pentru ca pregătirea și realizarea webinarului să fie mai ușoară vă propunem o serie de pași:
1. Alegerea temei webinarului
2. Crearea evenimentului online
3. Promovarea webinarului
4. Pregătirea prezentării și a materialelor necesare pentru desfășurarea webinarului
5. Realizarea webinarului
6. Follow-up

Alegerea temei webinarului și crearea evenimentului online
Tema webinarului trebuie aleasă în funcție de interesele audienței. O modalitate de a alege o temă care să prezinte interes pentru audiență este prin realizarea unui sondaj.
Este foarte important ca tema aleasă pentru webinar să fie foarte specifică. Timpul unui webinar este limitat și trebuie stabilite foarte precis ideile care se vor a fi prezentate în timpul avut la dispoziție. În caz contrar, dacă tema este foarte largă și nu sunt stabilite exact ideile este foarte ușor să se devieze de la o idee la alta, iar webinarul să devină haotic și să pară lipsit de profesionalism.

Crearea evenimentului online
Webinarul este un eveniment online la care persoanele interesate se înscriu completând câmpurile unui formular de înscriere. Pentru a le putea oferi participanților posiblitatea de a se înscrie, trebuie creat evenimentul online.
În Agora și în platfomele din RețeauaEDU webinariile se țin prin Big Blue Button. Se creează o activitate de acest tip și se completează câmpurile necesare pentru setările acesteia. În acest scop, când creăm webinarul ca eveniment online trebuie să avem pregătite:

  • numele webinarului,
  • data desfășurării acestuia și intervalul orar,
  • o imagine reprezentativă,
  • descrierea webinarului,
  • o scurtă descriere care apare când trecem cursorul peste imagine,
  • un mesaj de bun venit.

Promovarea webinarului
Pentru a avea un impact cât mai mare, webinarul trebuie promovat, astfel încât să se poată înscrie cât mai multe persoane interesate. Promovarea se poate face în contextul unor grupuri specifice, prin rețelele de socializare sau prin email.

Pregătirea prezentării și a materialelor necesare pentru desfășurarea webinarului

Este foarte util ca în cazul webinarului să existe o prezentare care să reprezinte un suport vizual pentru subiectul discutat. O astfel de prezentare ar trebui organizată astfel încât să predomine elementul vizual și să se prezinte un număr redus de idei pe aceeași pagină. Webinarul nu trebuie să se reducă la citirea informației din prezentare.
Exemplificarea ideilor prezentate va ajuta audiența să înțeleagă și să rețină mai ușor ideile prezentate.
În funcție de tematică, unele webinarii se pot centra în jurul unor demonstrații practice.
Alte webinarii pot lua forma unor discuții între mai multe persoane sau forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Pe lângă prezentarea în sine, care reprezintă suportul vizual al celor discutate, pregătirea webinarului înseamnă stabilirea unui parcurs/ cuprins al întregii întâlniri. Unele persoane își pregătesc un întreg scenariu.

Uneori este nevoie de pregătirea unor materiale suplimentare: exemple, imagini, materiale pentru demonstrații, link-uri etc. Toate trebuie gândite și pregătite anterior începerii webinarului.

Realizarea webinarului
Realizarea propriu zisă a webinarului implică o serie de aspecte tehnice care trebuie testate dinainte, de la conexiunea de Internet la funcționarea intrumentelor audio și video. În mod ideal, ar fi bine să avem o persoană care să se ocupe în mod special de partea tehnică.
O realitate pe care înveți să o accepți în timp este că la un moment dat este posibil ca ceva să nu funcționeze, oricât de mult te pregătești. În consecință, trebuie să ai pregătite la îndemână planul B, C și D. Acceptarea acestui fapt ca realitate și pregătirea unor planuri de rezervă te ajută să fii mai puțin tensionat în timpul desfășurării webinarului. De asemenea, odată cu desfășurarea mai multor webinarii, dobândești experiență, care ajută la reducerea stresului legat de desfășurarea webinarului.
Stabilirea unei rutine pe care să o urmezi de fiecare dată poate, de asemenea, să facă mai ușoară desfășurarea webinarului. De exemplu, să incluzi aceleași segmente în desfășurarea webinarului, să ai anumite momente în care să răspunzi la întrebări, ca să nu fii tot timpul stresat că trebuie să urmărești întrebările care apar pe parcurs. De exemplu, poți să răspunzi la întrebări la final.

Follow-up
Menținerea legăturii cu participanții la un webinar este importantă, mai ales atunci când urmărești dezvoltarea unei comunități în jurul unei idei, a unor preocupări.
De multe ori mijlocul prin care se menține această legătură este email-ul. Alte modalități prin care se poate face acest lucru sunt: un blog, un forum de discuții, un grup de discuții.

Pentru a vă ajuta să folosiți webinarul din Agora, ca instrument de activitate în RețeauaEDU, am creat un tutorial, care să vă ajute atât din rolul de auditor, cât și din cel de prezentator. Colegii noștri din echipa tehnică vă stau la dispoziție pentru a vă oferi sprijinul tehnic necesar desfășurării webinariilor din RețeauaEDU.

Înregistrarea webinarului poate fi urmărită AICI.


Powered by elearningfreak.comDid you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Related Posts

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube