Folosirea chestionarului pentru feedback din partea cursanților

Feedback-ul din partea cursanților este un mijloc de a evalua calitatea și eficiența unui curs online. Este important să ne întrebăm dacă ne-am atins obiectivele pe care ni le-am propus la un curs și dacă am creat o experiență de învățare adecvată pentru cursanți. Chestionarul este un instrument Moodle care ne permite să obținem un feedback din partea cursanților.

Pentru a evalua calitatea unui curs și gradul în care acesta îndeplinește anumite standarde, există mai multe mijloace menționate în literatura de specialitate: succesul cursanților, evaluarea de către experții în domeniu, feedback-ul obținut de la formatori și feedback-ul obținut de la cursanți.

Cel mai bun mod de a evalua calitatea unui curs o reprezintă rezultatele cursanților. Mă refer aici la surprinderea reală a rezultatelor învățării: în ce măsură cursanții cunosc ceea ce au învățat la curs și pot aplica în practică, nu neapărat notele obținute la un test. Fac această precizare pentru că este foarte important să ne amintim în permanență că ceea ce contează la finalul unui curs este ce cunosc cursanți pentru a rezolva probleme reale.

Un alt mod de a evalua calitatea unui curs este de a trece cursul prin evaluarea unor experți în domeniu. Pentru a avea o imagine cât mai reală este important să includem experți atât în domeniul pe care îl abordează cursul, cât și designeri ai instruirii, care pot evalua modul în care cursul este bine planificat pentru a atinge toate obiectivele pe care le urmărim.

Ultimele două metode de evaluare a calității unui curs, pe care le-am menționat aici, se referă la înregistrarea unui feedback, fie din partea unor formatori, fie din partea cursanților. Feedback-ul formatorilor este important atunci când altcineva decât persoanele care au creat cursul îl implementează. Este o situație mai puțin întâlnită, dar atunci când este cazul trebuie să luăm în considerare și experiența formatorilor.

Feedback-ul din partea cursanților este metoda de evaluare cea mai des întâlnită, atât în mediul de business, cât și în învățământ. Pentru a crea un chestionar de feeedback în Moodle avem instrumentul numit Chestionar. Acesta presupune instalarea unui plugin pe lângă versiunea de bază, însă, beneficiile personalizării chestionarului pe care le oferă, merită efortul instalării.

Cu ajutorul acestui chestionar se pot crea chestionare personalizate, în funcție de nevoile profesorului și informațiile pe care vrea să le adune de la cursanți sau alți participanți. De exemplu, se pot crea chestionare prin care dirigintele unei clase să adune informațiile de care are nevoie despre fiecare elev, la fel cum se pot crea chestionare de feedback după o experiență de învățare sau chestionare pentru a investiga opiniile cursanților despre diferite subiecte.

Pentru a adăuga un chestionar sunt urmați doi pași:

1. Adăugarea chestionarului în curs
  2. Adăugarea întrebărilor la chestionar

În urma aplicării chestionarului rezultatele grupului sunt sintetizate într-o serie de tabeleși grafice care ajută la interpretarea acestora. Rezultatele pot fi exportate în format Excel și realizate analize mai elaborate sau pot fi vizualizate individual. Aceste rezultate și diferitele forme în care pot fi accesate sunt extrem de utile atunci când se întocmesc diferite rapoarte de calitate sau când trebuiesc înaintate unor comisii de evaluare.

Puteți urmări înregistrarea webinarului AICI pentru a vedea demonstrațiile practice.