Resursele educaționale deschise – ce sunt și unde le găsim?

În zilele noastre Internetul ne oferă posibilitatea de a avea acces la numeroase și variate resurse pe orice temă. Mai mult, chiar, oferă posibilitatea oamenilor din diferite colțuri ale lumii de a crea împreună informații. Resursele Educaționale Deschise (RED) sunt resurse gratuite (în principal), publicate sub o licență liberă, care în funcție de licența sub care sunt publicate pot fi, distribuite, modificate sau chiar comercializate. Dar unde găsim astfel de materiale sau cum putem contribui și noi la această mișcare?

În limba română nu prea am găsit resurse educaționale deschise. Din fericire, există oameni interesați de a promova și de a participa la această mișcare.

Săptămâna trecută vă prezentam primul curs online distribuit în masă despre Moodle în limba română.

De asemenea, avem Coaliția Resurse Educaționale Deschise (Coaliția RED), care are un grup de Facebook foarte activ, de unde afli foarte multe informații despre ce se întâmplă în domeniu, dar oferă și link-uri spre resurse educaționale deschise.

În măsura în care cunoașteți resurse educaționale deschise în limba română, care credeți că ar fi utile și altora, vă invit să intrați pe pagina noastră de Facebook și să lăsați un link pentru cei interesați.

Înainte de a vă oferi câteva link-uri spre „depozite” cu resurse educaționale în limba engleză, cred că este important să clarificăm câteva aspecte legate de ce înseamnă aceste resurse educaționale deschise. După cum spuneam, Internetul oferă acces la o arie foarte mare de informații. Dar, doar pentru că ceva este postat pe Internet, nu înseamnă că ne putem însuși acele informații, care pot lua diferite forme: text, imagine, audio, video etc.

Suprapunerea între gratuit, deschis și digital nu este perfectă. Pentru a afla dacă anumite informații postate pe internet sunt deschise trebuie să ne uităm sub ce licență sunt publicate. Iar dacă sunt publicate sub o licență deschisă trebuie să aflăm care este aceasta și cum ne permite să folosim materialele respective.

Dacă nu există simbolul de copyright (©), care ne semnalează că există un drept de autor asupra materialelor care sunt protejate de legea dreptului de autor, dacă nu există nici simbolul unei licențe deschise, atunci cel mai bine este să întrebăm autorul înainte de a folosi acele materiale ca și cum ne-ar parține.

Termenul de „deschis” se referă la contextul legal pentru împărtășirea materialelor. Există cinci permisiuni ale resurselor educaționale, care sunt specificate prin tipul de licență sub care sunt publicate:

• Reținere – poți face și deține copii ale materialelor respective;
  • Refolosire – poți utiliza conținutul în forma sa nealterată;
  • Revizuire – poți adapta, modifica și altera conținutul;
  • Recombinare – poți combina conținutul original sau cel modificat cu alte resurse educaționale deschise pentru a crea un conținut nou;
  • Redistribuire – poți împărți altora copii ale conținutului original, al revizuirilor sau al recombinărilor.

Cele mai cunoscute și utilizate tipuri de licențe deschise sunt licențele Creative Commons (CC). Tipurile de licențe Creative Commons au una sau mai multe din permisiunile prezentate anterior sau implică o anumită obligație.

Pe scurt, acestea sunt:

• Atribuire (CC BY) – permite distribuirea, refolosirea, adaptarea și recombinarea conținutului, dar ai obligația de a recunoaște autorul inițial, de a oferi un link spre licență și de a specifica modificările, dacă acestea au fost făcute.
  • Atribuire și partajare identică (CC BY-SA) – permite recombinarea și modificarea conținutului, dar implică obligativitatea recunoașterii autorului inițial, iar materialele nou construite pe baza celui inițial trebuie publicate sub aceeași licență (aceeste obligații sunt prezente de fiecare dată când apare termenul de atribuire).
  • Atribuire – fără derivate (CC BY-ND) – permite redistribuirea comercială sau non-comercială, atâta timp cât conținutul este păstrat nemodificat și se recunoaște autorul inițial.
  • Atribuire – fără comercializare (CC By-NC) – permite redistribuire non-comercială și modificarea sau recombinarea conținutului, dar obligă la recunoașterea autorului inițial, link spre licență și menționarea modificărilor.
  • Atribuire – fără comercializare – partajare identică (CC BY-NC-SA) – permite modificarea și recombinarea conținutului, precum și distribuirea non-comercială, dar trebuie să se recunoască autorul inițial (inclusiv oferirea link-ului spre licență și specificarea modificărilor), iar noul conținut rezultat trebuie să fie publicat sub aceeași licență
  • Atribuire – fără comercializare – fără derivate (CC BY-NC-ND) – acesta este cel mai restrictiv tip de licență CC, care permite redistribuirea non-comercială a conținutului și implică obligativitatea de a recunoaște autorul, de a păstra conținutul nealterat și de a nu-l comercializa. Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste restricții, materialele publicate sub această licență permit profesorilor să le includă ca și resurse în cursuri, ceea ce se poate dovedi un mare ajutor.

Mai multe informații despre aceste tipuri de licențe și un algoritm de alegere a licenței sub care să publicați propriile materiale pot fi găsite pe pagina Creative Commons.

Și, după cum v-am promis, câteva liste cu depozite de resurse educaționale deschise:

OER Quality Project

WIKI Educator