Crearea unui conținut adaptabil pentru dispozitivele mobile

1

Un conținut creat pentru a fi folosit de pe computer este uneori dificil de accesat de pe tablete sau telefoanele inteligente. Acest lucru se datorează, pe de o parte, suprafeței mult mai mici a ecranului dispozitivelor mobile, iar pe de altă parte, proporțiilor diferite pe care le au în comparație cu ecranul unui computer. Soluția găsită pentru această problemă este un conținut adaptabil, sau altfel spus „responsive”.

Inițial termenul de „responsive” a fost folosit pentru crearea de site-uri web. Site-urile care sunt responsive își schimbă poziționarea conținutului în funcție de dimensiunea ecranului. La baza acestei soluții tehnice se află un sistem de tip grilaj prin care ecranul unui dispozitiv este împărțit în mai multe coloane. Conținutul sub formă de text, imagini, video etc. este împărțit pe coloane și își schimbă poziția în funcție de câte coloane intră pe un ecran.

Conținutul unui site web este gândit în format vertical. Pentru a-l parcurge trebuie să derulezi pagina în jos, până când ajungi la finalul conținutului. Conținutul unui curs online este tradițional gândit în format de slide. De multe ori este important ca elementele din slide să nu își schimbe poziția unele față de altele.

Conținutul adaptabil/ „responsive” pentru cursurile online trebuie creat astfel încât poziția elementelor să se poată schimba în funcție de dispozitivul de pe care este accesat.

Cum se crează un conținut „responsive”/ adaptabil?

Pentru a crea un site responsive dezvoltatorii folosesc anumite limbaje de programare: HTML5, CSS și JavaScript. Însă, pentru a crea conținut adaptabil pentru cursurile online nu este nevoie să știi să folosești diferite limbaje de programare. Pentru conținut eLearning adaptabil , ușor de creat fără să știi să folosești limbaje de programare, există Rise.

Rise este o aplicație din pachetul Articulate 360, care te ajută să creezi conținut adaptabil direct în browser.

Rise se bazează pe o serie de șabloane predefinite. Trebuie să adaptezi conținutul pentru șabloanele existente, însă opțiunile sunt multiple. Ușurința de a folosi Rise pentru a dezvolta conținut interactiv și adaptabil merită să accepți o personalizare mai redusă a conținutului, în limita a ceea ce se poate încadra în șabloanele Rise.

Într-un curs dezvoltat cu Rise poți include următoarele tipuri de conținut:

  • Text – Există mai multe șabloane în care poate fi inclus un text. Acest lucru permite personalizarea textului, scoaterea în evidență a unor paragrafe, sau oferirea unui citat, care include imaginea autorului.
  • Imagini – Imaginile pot fi independente sau însoțite de un anumit text. Mai multe imagini pot fi incluse sub formă de galerie.
  • Materiale multimedia – Se pot folosi materiale multimedia de tip audio sau video, se pot îngloba materiale multimedia din alte site-uri, se pot atașa documente sau un fragment de cod.
  • Conținut interactiv – Cele mai multe opțiuni sunt pentru conținutul interactiv: acordeon, tab-uri, grafic cu marcatori/ etichete, proces, activitate de sortare, flashcards, linie temporală, butoane sau blocuri create cu Storyline.
  • Întrebări de verificare – Întrebările de verificare sunt foarte utile într-un curs pentru a oferi cursanților un feedback despre ce au reușit să învețe și care sunt aspectele pe care trebuie să insiste. Pe lângă întrebările de verificare pe parcurs, există posibilitatea de a include teste mai elaborate pentru verificarea finală.
  • Separatori – Separatorii sunt utili pentru a organiza vizual cursul, dar și pentru a structura parcurgerea acestuia.

Rise poate fi folosit gratuit timp de 60 de zile. Trebuie doar să îți creezi cont în platforma Articulate 360 și să începi să lucrezi. AICI găsești mai multe informații despre Articulate 360 și Rise.

Prezentarea webinarului asociat acestei postări o găsești AICI în format „full screen” și mai jos înglobată în această postare. Poți urmări înregistrarea webinarului AICI.

Powered by elearningfreak.com 

Related Posts

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube