XMind – un instrument gratuit pentru crearea hărților conceptuale

6

Trăim într-o societate în care vizualul predomină în majoritatea aspectelor vieții. Prin urmare, elementul grafic este deosebit de important și pentru cursurile on line. O altă caracteristică a perioadei pe care o traversăm este explozia de instrumente libere și gratuite. XMind le îmbină pe ambele: este un instrument gratuit care ne poate ajuta în dezvoltarea elementului grafic pentru cursurile on line.

Crearea unor hărți conceptuale este utilă în mai multe privințe pentru dezvoltarea cursurilor on line:

1. Instrument pentru organizarea cursului. Ca și profesor utilizez hărțile conceptuale pentru a-mi organiza conținutul cursului. Îmi pot crea o hartă a întregului curs și câte o hartă pentru fiecare modul. Asta mă ajută să văd imaginea de ansamblu.

În cazul creării de prezentări, mai ales dacă acestea sunt ramificate și interactive (spre deosebire de cele liniare), crearea unei hărți conceptuale la început este esențială, pentru a vedea legăturile dintre slide-uri și să nu scap din vedere vreo idee pe care vreau să o includ.

2. Instrument pentru creare de hărți care să ilustreze relațiile dintre conceptele studiate. În cazul cursanților de astăzi, mai mult decât oricând, este adevărată ideea că o imagine face cât o mie de cuvinte. Dacă mai luăm în considerare faptul că în învățarea on line nu avem întotdeauna ocazia să creăm pe tablă imaginea de ansamblu sau legătura între ideile pe care le prezentăm, includerea unor hărți conceptuale devine foarte importantă.

3. Un mijloc de a crea imagini gratuite pentru cursuri. Pentru a include imagini în cursul pe care îl dezvoltăm ne confruntăm cu problema legată de drepturile de autor și identificarea imaginilor pe care le putem folosi în mod gratuit și fără a încălca nicio lege. Folosind un instrument de creare a hărților conceptuale ne putem crea ușor și rapid propriile imagini.

Am încercat mai multe softuri care te ajută să creezi astfel de hărți conceptuale – am un stil de gândire vizual, gândesc în scheme, iar ca să fac asta fără hârtie și creion am avut nevoie să încerc mai multe instrumente pentru a vedea care sunt cele mai adecvate. XMind mi-a plăcut de la început pentru că e ușor de folosit și are șabloane predefinite. De asemenea, merge pe toate sistemele de operare de pe PC, ceea ce a fost un avantaj când oscilam între utilizarea unui computer cu Windows și a altuia cu Ubuntu. Pentru a oferi mai multe informații cei de la XMind au un blog și mai multe comunități de utilizatori sau dezvoltatori.

Mi-ar place să aflu cum vă creați voi hărțile conceptuale sau propriile imagini, în comentariile de mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.

Related Posts

Leave a Reply

My New Stories

Canalul de YouTube